Mitkä ovat Blackjackin perussäännöt?

Blackjack on korttipeli, jossa on tavoitteena saada pelikäsi, jonka pistemäärä on mahdollisimman lähellä kahtakymmentäyhtä. Pelaaja häviää, jos jakajalla on parempi käsi kuin pelaajalla.

Blackjack säännöt

Blackjackin perussäännöt

Blackjack säännöt ovat yksinkertaiset. Pelaajat pelaavat jakajaa vastaan, yrittämällä saada paremman käden kuin jakaja. Tavoitteena on saada pistemäärä joka on mahdollisimman lähellä kahtakymmentäyhtä. Pelaaja häviää jos pistemäärä menee yli kahdenkymmenenyhden, ja voittaa automaattisesti jos jakajan käsi ylittää 21. Jos pelaajalla on sama pistemäärä kuin jakajalla, saa pelaaja silloin panoksensa takaisin. Jos saat kahdella ensimmäisellä kortillasi 21, olet silloin saanut Blackjackin, eli erikoissuuren voiton joka maksetaan 2:1. Jokainen kortti omaa pistearvon:

  • Numerokortti: nimellisarvonsa verran (2-10 pistettä)
  • Kuvakortti: Kymmenen pistettä
  • Ässä: yksi tai yksitoista pistettä, pelitilanteesta riippuen

Pelin kulku

Pelin alussa panostat haluamasi summan, jonka jälkeen kaikille pelaajille jaetaan kaksi korttia, mukaanlukien jakajalle. Toinen jakajan kortti on näkyvissä ja toinen korteista pimeänä. Jos sait blackjackin, voitat automaattisesti panoksesi kaksinkertaisena. Jos et saanut blackjackia, peli jatkuu normaalisti.

Pelaajalla ässä ja kurko, eli blackjack

Kun kortit on jaettu, sinun on valittava yksi seuraavista toiminnoista:

Jää (stand):

Kun olet tyytyväinen pistemäärääsi, etkä halua enempää kortteja.

Anna (hit):

Otat lisäkortin. Kortteja voi ottaa niin paljon, kunnes pistemäärä ylittää 21.

Antaudu (Surrender):

Pelaajan saatua kaksi ensimmäistä korttiaan, on hänen mahdollista antautua. Pelaaja saa tällöin puolet pelipanoksestaan takaisin. Tämä toiminto ei ole käytössä jokaisella pöydällä.

Tuplaus (Double):

Jos pelaaja saa kahdella ensimmäisellä kortillaan pistemääräksi 9 – 11, voi hän halutessaan tuplata panoksensa. Tämän jälkeen pelaaja saa nostaa vain ja ainoastaan yhden kortin. Toiminnon säännöt voivat vaihdella eri paikoissa.

Jakaminen (Split):

Jos pelaajan kaksi ensimmäistä korttia ovat samanarvoiset, hän voi jakaa kortit kahdeksi eri kädeksi. Jos pelaaja päättää tehdä niin, hänen on myös tuplattava panoksensa ja jaettava se tasan kahdelle kädelle. Peli jatkuu normaalisti kahdella erillisellä kädellä. Säännöistä riippuen on myös mahdollista jakaa tai tuplata jo jaettu käsi.

Muita toimintoja

Vakuutus (Insurance):

Jakajan ensimmäisen kortin ollessa ässä, on pelaajalla mahdollisuus vakuuttaa kätensä. Tämä tarkoittaa sitä, että pelaaja panostaa peliin summan, joka on puolet alkuperäisestä panoksestaan. Jos jakaja saa blackjackin, voitat vakuutuksen kolminkertaisena takaisin.

Tasaraha (Even money):

Jos pelaajalla on blackjack ja jakajan ensimmäinen kortti on ässä, voi pelaaja halutessaan pyytää tasarahan, eli voitat 1:1. Jos pelaaja ei halua tasarahaa ja jakaja saa blackjackin, kumpikaan ei voita ja panoksesi palautetaan.